Tulburati-va mult!

Azi am citit negru pe alb cel mai infricosator si, deopotriva, lucid gand care suna exact asa:

Filosofia trebuie sa renunte la incercarea de a gasi adevaruri eterne, rolul ei este de a-l invata pe om sa traiasca in incertitudine, nu de a-i linisti pe oameni, ci de a-i tulbura.” ( Lev Sestov citat in Dilemateca de saptamana aceasta)

Prima asociatie, daca ar fi sa il urmez pe Freud?

Fir-ar al dracului, nu exact asta face si psihologia prin sora ei mai firava, psihoterapia? Si uite-asa facui cativa pasi inapoia mea ca sa ma privesc la inceputurile intalnirilor mele savuroase cu divanul caruia ii lipsesc niste gratii de lemn. M-ar fi ajutat, cred, sa ajung direct in lumea groaznica a celei mai mici copilarii.

Acu’ pricep de ce ruta aceasta ocolitoare, labirintul acesta nesfarsit. Nu poti suporta certitudinea incertitudinii decat daca ti-o administrezi in doze mici, de cel putin patru ori pe saptamana, dupa cerintele internationale; acceptabil si un ritm de doua ori trei. Nu stim daca sedintele rare sunt o capcana menita sa ajute la a-ti pastra mici franturi (ramase) din bucuria neinitiatului. Ehe, dar ce tanar dornic de marea intalnire cu Sinele (fie el si psihanalitic, de dragul orientarii pe care am ales-o) isi poate imagina ca la final – desi se vaicaresc toti ca analiza e nesfarsita – ce tanar, deci, stie cu adevarat ca dupa ce ai fost extrem de tulburat ani buni, castigul va fi o mare de incertitudine? De data asta vizibila fara sa casti ochii pana cand pupilele iti vor exploda. Sigur, scenariul nu e chiar atat de deprimant. Te-ai ales cu niste brate vanjoase, pregatite sa inoate iar si iar pana cand incertitudinea isi va atinge limita ei.

Moartea, fara indoiala.

Fara sa pricep legatura, am scris randurile astea ascultand asa ceva:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: