About “Ladyhawke”

Povestea blogului, a filmului şi a lumii din spatele unui cuvânt inventat ca să ne cunoaştem mai bine: hawkening. Dacă blogul porneşte de la un cuvânt, cuvântul porneşte de la un film şi de la povestea lui. “Ladyhawke” e filmul, iar mai apoi avatarul primelor mele incursiuni în lumea virtuală.


Există oameni care reprezintă “edificiul nostru afectiv”,  spune Gabriel Liiceanu în Declaraţie de iubire. În această nesfârşită căutare terestră în viata mea a existat un om prin care –  încercând să refac acest edificiu, înţeleg acum – am descoperit tema iubirii imposibile. Ea s-a numit, la acel moment, “Ladyhawke” şi-a fost un film.

O legendă cu un El şi o Ea blestemaţi să nu se poată întâlni niciodată în chip de femeie şi bărbat. Drept urmare, ea este ziua şoim, poposind pe braţul lui Navarre atunci când nu-i zboară alături, iar el e noaptea lup, veghind-o pe Isabeau. Simplu: “Always together, eternally appart”.

Psihologic vorbind, iubirea imposibilă o trăim cu toţii de la vârste fragede în fantasmele noastre. Nu e surprinzător să aflăm că ea este o etapă esenţială în dezvoltarea psihică a copilului.

Plusând, am riscat să văd mai mult în acest moto. O altă “iubire” imposibilă.  Conştient – inconştient. Două planuri în care se joacă vieţile noastre psihice, fiecare revendicându-şi drepturile lui. Două planuri fără de care noi am fi avut cu mult mai puţin farmec. E de-ajuns să privim la vieţuitoarele rămase în urmă pe cărarea filogenezei.

Şi, pe bună dreptate, aflate întotdeauna împreună, însă pe veci despărţite. Să fie blestem?

În film, eclipsa totală de soare (steaua – simbol al vieţii) este cea care îi dezleagă pe cei doi şi face iubirea lor reală. În acea realitate în care iubirea lor capătă un sens. Dovezile lor de iubire au existat însă şi fără ca amândoi să fie conştienţi de sine în acelaşi timp.

Mi-a trecut prin minte să botez cumva această armonizare psihică a celor două universuri sau a celor doua feţe ale aceluiaşi univers, aşa cum este ea posibilă. Şi-a fost să fie… hawkening.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: